Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης (Περιοχή Κεντρικής Μακεδονίας).

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Blog Archive

Από το Blogger.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Ανακοίνωσε εξέδωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ με την οποία εκφράζει τις αντιρρήσεις της στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφορικά με την κινητικότητα των υπαλλήλων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Αναμένεται ανακοίνωση και από την ΑΔΕΔΥ, για την οποία θα σας ενημερώσουμε. 
Η κριτική της ΠΟΕ-ΟΤΑ επικεντρώνεται στα εξής ζητήματα:

1. Η πολυσυζητημένη διάταξη που αφορούσε στο αίτημα για την μετατροπή της σχέσης εργασίας των εργαζομένων Αορίστου Χρόνου σε Δημοσίου Δικαίου, που αποτελούσε ρητή δέσμευση του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γ. Κατρούγκαλου αλλά και του νυν Αναπληρωτή Υπουργού κ. Χ. Βερναρδάκη, δεν έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο Νόμου. Γεγονός που αναδεικνύει πως η κυβέρνηση «παίζει» με την ελπίδα των εργαζομένων που αφορά στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων.

2. Η κινητικότητα αφορά μόνο στους Διοικητικούς υπαλλήλους (άρθρο 3, παρ.1) και όχι στο σύνολο του προσωπικού γεγονός που σημαίνει πως όχι μόνο δεν θα καλυφθούν τα τεράστια κενά σε εργατοτεχνικό κυρίως προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά ενδέχεται να δημιουργηθεί επιπρόσθετο πρόβλημα, αφού πολλοί, λαμβάνοντας υπόψη την ουσιαστική εγκατάλειψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα θελήσουν να μετακινηθούν στο Δημόσιο.

3. Προϋπόθεση συμμετοχής ενός φορέα στην διαδικασία της κινητικότητας είναι να έχει πραγματοποιηθεί αξιολόγηση δομών. Σε πολλούς Δήμους παρατηρείτα ι το φαινόμενο να ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες αυτή η αρμοδιότητα, γεγονός το οποίο καμιά εγκυρότητα και αξιοπιστία δεν διασφαλίζει. Αντίθετα, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα «υιοθετηθεί» η γραμμή της Διοίκησης!!! Αλήθεια, πως θα γίνει ουσιαστική αξιολόγηση δομών όταν πολλοί Δήμοι δεν έχουν καν Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) ή όταν οι κενές οργανικές θέσεις έχουν καταργηθεί μέσω μνημονιακής διάταξης; Η αξιολόγηση δομών μπορεί να είναι αξιόπιστη μόνο εφόσον ανταποκρίνονται σε οργανογράμματα που θα απεικονίζουν χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις τις ανάγκες των πολιτών αλλά και των Υπηρεσιών σε έμψυχο δυναμικό.

4. Δεν προβλέπεται η «σύμφωνη γνώμη» του φορέα προέλευσης γεγονός που ουσιαστικά μπορεί να οδηγήσει σε επιπρόσθετα προβλήματα υποστελέχωσης υπηρεσιών. Σε περίπτωση δε που μια υπηρεσία είναι στελεχωμένη σε ποσοστό μικρότερο του 65% των θέσεων που προβλέπει ο Ο.Ε.Υ. δεν θα έπρεπε να δίνεται καν η δυνατότητα μετάταξης παρά μόνο για ειδικούς λόγους. Αντίθετα καταργείται ακόμη και η απαγόρευση μετάταξης εργαζομένου μοναδικού στον κλάδο του δίνοντας έτσι σε κάποιους αιρετούς τη δυνατότητα της πλήρους απαξίωσης υπηρεσιών με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση ως «αναγκαία λύση».

5. Κατάργηση της συμμετοχής των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στις μετατάξεις των εργαζομένων και υποκατάστασή τους από όργανα «πλήρως ελεγχόμενα». Είναι αξιοσημείωτο πως έπρεπε να κυβερνηθεί η χώρα από την συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -ΑΝ.ΕΛ. προκειμένου να καταργηθεί πλήρως η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στην λήψη των αποφάσεων.

6. Συντονισμένα και μεθοδικά, άρθρο-άρθρο, αποδομείται και απαξιώνεται ο Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007) μιας και οι σχετικές διατάξεις που αφορούν σε μετατάξεις και αποσπάσεις καταργούνται με την ψήφιση της «κινητικότητας».

7. Δίνεται η δυνατότητα μετάταξης σε άλλη θέση ακόμη και χωρίς την ύπαρξη σχετικής ειδικότητας εφόσον ο εργαζόμενος έχει τα τυπικά προσόντα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΑΚΕ - Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων | Powered by Blogger
Design by Duan Zhiyan | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com